cursuri formare mediere

Learning Mediation Training

0722.351.924, 0726.087.904

// 23.09.2014

 

Ca urmare a difuzării știrii -  „Mediatorii sunt plătiți degeaba”, de către postul Antena 3, în data de 20 septembrie 2014, în scopul informării obiective a publicului -  Consiliul de mediere, organism autonom cu personalitate juridică, de interes public, care coordonează și reglementează activitatea de mediere din România,  face următoarele precizări:

-  Serviciul de mediere este un serviciu de interes public susținut integral din eforturile mediatorilor și respectă direcțiile strategice impuse de Uniunea Europeana.  Mediatorii din România nu sunt plătiți din bani publici - așa cum s-ar putea înțelege din materialul difuzat, profesia de mediator fiind o profesie liberală, iar medierea fiind o procedură voluntară. Onorariul mediatorilor este achitat de către părțile care solicită furnizarea serviciului, în cote egale, dacă acestea nu convin altfel.

- În aceste condiții, rata de succes a medierii este de 70-80%, ceea ce infirmă în mod evident susținerea că „Mediatorii sunt platiti degeaba”.  Din patru persoane care apelează la profesioniștii domeniului medierii, trei își rezolvă disputele pe această cale, stingând astfel procese în instanță sau preîntâmpinând apariția unor noi procese.

- Cu privire la numărul de medieri desfășurate în România în anul 2013, Consiliul de mediere - singura entitate abilitată să furnizeze astfel de date, nu a dat publicității nici o statistică oficială. O astfel de statistică este în derulare și conform răspunsurilor contabilizate până acum - în număr de 521 (mai mult de 10% din numarul mediatorilor autorizati) a reieșit faptul că repondenții au efectuat în anul 2013 - până la data de 31 octombrie,  1161 de medieri în dosare aflate pe rolul instanțelor și 2370 de medieri - în afara acestui cadru. Ținând cont de faptul că doar 10% dintre mediatorii consultați până acum - au raportat 3531   de medieri, este puțin probabil ca datele vehiculate să corespundă realității.

- Conform uzanțelor jurnalistice, considerăm că solicitarea datelor de la Consiliul de mediere ar fi dus la o informare corectă a publicului. Totodată menționăm și faptul că medierea NU este o profesie juridică și nu a fost creată  pentru degrevarea instanțelor de judecată, acest din urma deziderat fiind unul din avantajele pe care această instituție îl prezintă pentru sistemul judiciar din România. În România, medierea se bucură de notorietate și cetățenii apelează la serviciile profesioniștilor în domeniu - în funcție de opțiunea persoanelor interesate de serviciile mediatorilor.

- România, ca stat membru al Uniunii Europene are obligația de transpunere în legislația internă a directivelor în domeniul medierii adoptate la Bruxelles și de susținere a medierii pe scara largă la nivel de politici de stat. Amintim și faptul că, o condiție impusă României - în vederea aderării la Uniunea Europeană, a fost și construirea unei legislații în domeniu, obligație îndeplinită de România în anul 2006.

- Consiliul de mediere își manifesta pe această cale încrederea în susținerea medierii de către postul de televizione  Antena 3, date fiind beneficiile sociale evidente ale acestei proceduri amiabile, cu multiple beneficii pentru cetățeni.

București,
22.09.2014

Consiliul de mediere

Președinte,                                                Vicepreședinte,
Dorin Valeriu Bădulescu                              Zeno Șustac



822 vizualizări.
Dă mai departe

Fondatori

Ignat & Ignat Formator mediere: Claudiu Ignat

Carti

Ghid de mediere Modalităţi alternative de soluţionare a conflictelor(ADR) Medierea - Standarde și proceduri Revista Medierea - Nr. 1/2010 Ghid de negociere

Parteneri

  • PARTENER
  • Baroul Dolj
  • cmediere.ro
  • unmr.ro
  • juridice.ro
  • lexignat.ro
  • World's Leading Mediation Information Site
  • editurauniversitara.ro
  • ujmag.ro